Izbruh mozoljev, ko ste ravnokar kupili nov izdelek, ki bi mozolje ustavil, je precej strašljiv.

Ne skrbite, tukaj je razlog, zakaj v nekaterih primerih vaša koža burno odreagira.

Mnogokrat se za kozmetični izdelek odločimo zaradi želje, da bi se stanje naše kože magično hitro izboljšalo. “Čez noč bodo izginile vse akne in gube, za rdečico pa še nihče ni niti slišal.” Vendar kozmetika (na žalost) ni čarovnija in večkrat se z vpeljavo novega izdelka v rutino nege obraza zgodi ravno obratno – stanje se poslabša.

Poslabšano stanje pa ni vedno pokazatelj slabega vpliva izdelkov. Razlogi za razne reakcije na izdelke za nego kože so številni:

  • alergija;
  • kontaktni dermatitis;
  • preobčutljiva koža;
  • problematična koža in
  • čiščenje kože oz. skin purging (angl.).


Večina naštetih reakcij je bolj znanih, velikokrat pa zanemarjamo zadnjo.


Kaj je “čiščenje kože” ali skin purging?


Čiščenje kože je reakcija, ob kateri po vpeljavi novega izdelka v rutino pride do izbruha mozoljev, ki niso povezani z neustreznostjo izdelka, temveč je vzrok za njihov nastanek bolj kompleksen.

Mnogi izdelki namreč vsebujejo kozmetične sestavine, ki nežno odstranjujejo zgornjo plast kože, s tem pa pospešujejo obnavljanje celic. Takšne sestavine so retinoidi (derivati vitamina A) in kisline (AHA, BHA), ki delujejo kot kemični piling.

Zakaj in kako pride do izbruha mozoljev?

Omenjene sestavine varno odstranijo zgornjo plast odmrle kože in omogočajo, da se “nova koža” pojavi prej. Mozolji in ogrci, ki so prej mirno čakali pod površjem kože se tako hitreje pojavijo (po možnosti še vsi naenkrat). Sestavine torej le pospešijo sicer 28-dnevni proces obnavljanja kože, pri tem pa na žalost povzročijo, da se na površju pojavijo že prej ustvarjene nepravilnosti. Celoten proces bi se torej v vsakem primeru zgodil, vendar bi do takrat minilo še nekaj tednov.

Čiščenje kože je le začasen stranski učinek in je ponavadi mnogo krajši od navadnih izbruhov mozoljev. Je znak, da izdelek dobro učinkuje, posledica tega pa je, da se po prvotni fazi čiščenja koža izboljša.

Kako naj reagiram? Se temu v prihodnosti lahko kako izognem?

Izbruh zaradi aktivnih sestavin je neizogiben. Tega sicer nikoli nočemo slišati, vendar je tudi v tem primeru tako, da je najboljše zdravilo čas. Čiščenju se torej ne moremo izogniti, lahko pa učinek omejimo tako, da vsak nov izdelek vpeljujemo počasi, saj s tem damo naši koži možnost, da se nanj postopoma privadi. Za primer vzemimo retinol, ki ga prvi teden uporabimo enkrat, drugi teden dvakrat, tretji trikrat in tako dalje.

Izbruh lahko blažimo na načine, ki so sicer uporabni pri navadnem izbruhu mozoljev:

  • ne dotikamo se in ne stiskamo mozoljev,
  • kožo nežno čistimo,
  • nosimo sončno zaščito (SPF) in
  • pogosto menjamo prevleke za vzglavnik.

Kako vem, da gre za čiščenje kože in ne za neustrezen izdelek?

Poglejmo si razlike, na katere smo lahko pozorni, da ugotovimo ali je izbruh mozoljev povzročil izdelek in ga naša koža nikoli ne bo dobro sprejela, ali gre za normalno reakcijo ob uvajanju določenih aktivov:

Trajanje

Čiščenje kože običajno traja krajši čas, kot navaden izbruh mozoljev. Če traja dlje od 4-6 tednov, pomeni, da nam produkt ne ustreza.

Lokacija

Čiščenje kože se zgodi na tistih predelih obraza, kjer običajno že nastajajo mozolji. Če se akne pojavijo na novih področjih, najverjetneje ne gre za čiščenje kože.

Aktivne sestavine

Če izdelek ne vsebuje retinoidov (vitamin A) ali kislin (AHA, BHA, salicilna kislina ) in drugih sestavin proti aknam (benzoil peroksid) je verjetnost za izbruh mala. Torej gre za naaden izbruh.

Izdelki z aktivnimi sestavinami so odličen dodatek k ustaljeni kožni rutini, vendar previdnost pri uvajanju novega kozmetičnega izdelka nikoli ni odveč, zato pred prvo uporabo svetujemo obližni test.

Sorodne vsebine